Άτιτλο #16: “Οι σκέψεις ενός δικτυωμένου”

Περισσότερα από τέσσερα χρόνια στο Internet, έχω μιλήσει με πολλούς “νέους χρήστες”.

Το πρώτο πράγμα που με ρωτάνε είναι αν ξέρω κανένα καλό πορνό site. Το δεύτερο αν έχω καμιά καλή σελίδα με τραγούδια και το τρίτο αν μπορώ να τους πω πως να τα κατεβάσουν όλα αυτά στον υπολογιστή τους…

Μα πείτε μου, ολόκληρο W.W.W., γεμάτο πληροφορίες, μανιφέστα, ειδήσεις, παραπληροφόρηση – και μερικές φορές “υπερπληροφόρηση” -, με δεδομένα ικανά να σας κρατήσουν καθηλωμένους σε μία καρέκλα για ώρες, δεν σας ικανοποιεί? Αμέσως στην παρανομία και στον υπόκοσμο?

Δηλαδή τι υπόκοσμος έτσι που γίναμε, όλοι στα φανερά κατεβάζουν, μοιράζουν audio rippers και cd γεμάτα mp3 και ΧΧΧ clips. Σε μία αντιπαραβολή με τα seventies θα μπορούσαμε να πούμε “Net, Sex and WinMX”!

Τι είναι το WinMX? Θυμάστε το Napster? Ε, καλύτερο. Αυτό δεν έχει server να του κάνεις μήνυση και search engine να του μπλοκάρεις. Είναι σαν ένας freelance δολοφόνος που πηγαίνει κάπου, κάνει τη δουλειά του και φεύγει. Ξεκάθαρα πράγματα :-)

Μιας και μιλάμε για τραγούδια, λέτε άραγε οι Faithless να έχουν ακούσει το “Υποφέρω”? Σίγουρα θα τους έκανε να υποφέρουν.. από “αϋπνίες”.

Τώρα θα μου πείτε, λες οι Eiffel65 να άκουσαν το “Σου ταιριάζω”? Ή οι New Radicals το “Δε *αμιέται”? Μπαα δε νομίζω…

Μου φαίνεται πρέπει να φτιάξουν ένα νέο τηλεπαιχνίδι με όνομα “Βρείτε το τραγούδι” όπου θα σου βάζουν να ακούσεις κάποια ελληνική επιτυχία και εσύ θα πρέπει να βρεις την αντίστοιχη ξένη…

Δεν καταλαβαίνω πάντως. Τα λεγόμενα ελληνικά λαϊκά και pop τραγούδια ακούγονται σαν τούρκικα (με ελληνικούς στίχους), οι περισσότερες σειρές που παίζονται στα τηλεοπτικά δίκτυα είναι βραζιλιάνικες (με ελληνικές φωνές) και μετά κατηγορούν το Internet και το Σημίτη για κάποια “κακόβουλη παγκοσμιοποίηση”. Εγώ δεν είδα τίποτε να αλλάζει “στα ξαφνικά”.

Όπως και να ‘χει, εσείς πηγαίνετε, διαμαρτυρηθείτε για το κλείσιμο των ραδιοφωνικών σταθμών, νομίζοντας πως το ALPHA φωνάζει από ενδιαφέρον για τους καημένους ακροατές που θα χάσουν τους αγαπημένους σταθμούς τους και όχι επειδή του κλείνουν και τη δικιά του συχνότητα (μία απ’ όλες τέλος πάντων).

(Δε ξέρω ποιος μεσολάβησε για αυτό, αλλά μπράβο ρε παιδιά, συγκινήθηκα όταν το έμαθα.)

Σήμερα κλείνουν σταθμούς ραδιοφώνου, αύριο σταθμούς τηλεόρασης, άντε με το καλό μεθαύριο να αρχίσουν να κλείνουν και ιστοσελίδες!

Σκεφτείτε μια μέρα να λάβετε ένα mail που να λέει “Αγαπητέ Κύριε/Κυρία, το .gr domain σας παρενοχλεί την διαδικτυακή κίνηση εκ του εξωτερικού {συν του ότι οι απόψεις του είναι ανατρεπτικές και πολύ επαναστατικές για εμάς} οπότε αναγκαζόμαστε να σας το κλείσουμε. Εσείς δε χρειάζεται να κάνετε τίποτα, φροντίσαμε για όλα!”

Εύκολα και γρήγορα θα καθάριζε μεγάλο μέρος του ελληνικού web και δε θα χρειαζόταν να βάλουν και μπάτσους πουθενά να φυλάνε τίποτα :-) -ίσως μόνο μερικούς έξω από το Ι.Τ.Ε.-

Άντε τώρα, χωρίς όλα αυτά θα δουλεύουν καλύτερα και τα Σπάτα! (έτσι δεν είναι? γι’ αυτό δεν το κάνουν? εγώ έτσι άκουσα στην τηλεόραση, άρα έτσι θα είναι!).

Σπάτα, Μετρό, όλα τόσο καθαρά, τόσο καινούργια, κύριε πρωθυπουργέ μας κακομαθαίνετε! Να δω και τους πρώτους πραγματικούς ποδηλατοδρόμους και να νομίζω πως ξύπνησα σε άλλη χώρα!

Πιστεύω ότι μέχρι το 2004 η Αττική θα είναι πολύ καλύτερο μέρος από τώρα.

Μέχρι τότε τι κάνουμε?

Μου έλεγαν πως πρέπει να μεγαλώσω για να καταλάβω. Μεγάλωσα και κατάλαβα πως θέλω να μικρύνω. Έχεις την καλύτερη οπτική γωνία από εκεί κάτω.

Που πάμε τελικά? Ας ρωτήσει κάποιος ένα 6χρονο μήπως και βγάλουμε άκρη. Άντε, καλή ανάγνωση.

Thunder

(Εμφανίστηκε τον Μάρτιο του 2001 στον ιστοχώρο των Κυβερνογράφων στα πλαίσια της στήλης “Άτιτλο” http://www.kybernografoi.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=11)