Mail.gr Announcement

Requiem για μία σελίδα (Mail.gr)

Χρησιμοποιούσα την, ως τώρα δωρεάν, υπηρεσία του Mail.gr, από την ημέρα που άνοιξε, το καλοκαίρι του 2000. Σήμερα, 05/05/2011, ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να σταματήσει τη δωρεάν παροχή e-mail, μετατρέποντας ολόκληρο το site σε συνδρομητικό. Το κόστος της ετήσιας συνδρομής για κάθε λογαριασμό ορίστηκε στα 30 ευρώ και όλοι οι χρήστες έλαβαν 2 weeks notice, μέχρι τις 20 Μαΐου, είτε να πληρώσουν το νέο κόστος, είτε να αποχαιρετίσουν τους λογαριασμούς και τα δεδομένα τους.

Mail.gr AnnouncementΔεν γνωρίζω τι διαχειριστικά προβλήματα έχει η εταιρία, ούτε είμαι ειδικός οικονομολόγος για να κάνω ακριβή αξιολόγηση της κατάστασης. Αυτό που ξέρω, όμως, είναι ότι το Mail.gr ήταν καλό, ακριβώς επειδή ήταν δωρεάν.

Μέσα σε λίγα λεπτά σου έδινε μία διεύθυνση e-mail με Ελληνική κατάληξη για οποιουδήποτε είδους χρήση, προσωπική ή για ώρες ανάγκης.

Και επειδή ήταν δωρεάν, ανεχόσουν όποτε και για όσο έπεφτε η σελίδα του.

Ανεχόσουν όταν τα εισερχόμενα αργούσαν μισή μέρα να εμφανιστούν στο inbox.

Ανεχόσουν τους περιορισμούς στο διαθέσιμο χώρο του δίσκου.

Ανεχόσουν τις διαφημίσεις από κάθε λογής πικραμένο ιστοχώρο προσφορών που κατέκλυζαν τις σελίδες της.

Ανεχόσουν ακόμη και τα unsolicited (spam) mails που σου έστελνε κάθε τόσο είτε η ίδια η εταιρία, είτε οι σπόνσορές της, συνήθως με “bonus” για σελίδες στοιχημάτων, χωρίς να τα έχεις ζητήσει, ενώ αρχικά δεν μπορούσες να διαγραφείς καν από τη λίστα τους, διότι τα ενσωμάτωσαν ως απαραίτητα στους κανονισμούς της υπηρεσίας [1].

Τελικά, κατέληγες να ανέχεσαι ακόμη και την προσθήκη διαφημιστικών στα εξερχόμενα μηνύματά σου (ναι, στο τέλος κάθε μηνύματος που έστελνες προς άλλους από τον λογαριασμό σου), σύμφωνα με την εκάστοτε μόδα (ringtones, στοιχήματα, λοιποί σπόνσορες).

Και όλα αυτά τα ανεχόσουν επειδή ήταν δωρεάν, και σκεφτόσουν “OK, δεν πληρώνω τίποτα οπότε φαντάζομαι πως κάπως πρέπει να βγάλουν λεφτά για να επιβιώσουν”. Αλλά, από ό,τι φαίνεται, οι δουλειές δεν πήγαν καλά.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της εταιρίας, ο λόγος της μετατροπής είναι η τρέχουσα οικονομική συγκυρία και τα συνεχή προβλήματα που αντιμετωπίζουν από spammers. Αν μπω στον κόπο σύγκρισης με ξένες δωρεάν υπηρεσίες e-mail, κάποιοι ίσως πούνε “Εδώ είναι Ελλάδα, δεν έχουμε τις ίδιες πολυτέλειες”. Με τις βασικές μου γνώσεις στο αντικείμενο θεωρώ πως 11 χρόνια είναι αρκετά για μία εταιρία να φτιάξει ένα λειτουργικό business plan ώστε να επιβιώσει τον ανταγωνισμό του εξωτερικού. Αλλά αυτή η εταιρία θεώρησε ως βέλτιστη λύση να χρεώσει με 30 ευρώ τον χρόνο όλους τους λογαριασμούς της.

Με 30 ευρώ τον χρόνο μπορεί κάποιος να αγοράσει ένα δικό του domain με έναν mail server πάνω και να ανταλλάσει τα e-mail του από τη διεύθυνση που εκείνος έχει επιλέξει.

Με 0 ευρώ τον χρόνο μπορεί κάποιος να ανοίξει έναν λογαριασμό σε μία δωρεάν e-mail σελίδα του εξωτερικού, με 7+ GigaBytes χώρο στον δίσκο τους.

Όμως κάποιοι θα τα πληρώσουν τα 30 ευρώ. Διότι 2 εβδομάδες δεν είναι αρκετές για να κάτσεις να σκεφτείς που έχεις δώσει το e-mail σου όλα αυτά τα χρόνια και να τους πιάσεις έναν – έναν να τους πεις: “ξέρεις άλλαξα διεύθυνση, μη μου στέλνεις πια εδώ”. Και σίγουρα κάποιους θα ξεχάσεις να ενημερώσεις στο τέλος.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι μία λίστα με όλους όσους σας στέλνουν μηνύματα στο @mail.gr σας και να τους ενημερώσετε, όπως και να επισκεφτείτε ατομικά κάθε σελίδα που είστε μέλος ώστε να αλλάξετε τα στοιχεία σας. Αν δεν αλλάζουν, σβήστε και ξαναφτιάξτε το account σας σε εκείνη τη σελίδα. Αφού τελειώσετε με το πρόβλημα αυτό, μένει το τελευταίο και κυριότερο: τί θα γίνουν όλα τα e-mails που είναι αποθηκευμένα στον λογαριασμό σας;

Η απλή και αργή λύση είναι να πιάσετε ένα – ένα τα μηνύματα και να τα κάνετε copy/paste σε αρχεία κειμένου, ενώ παράλληλα να κατεβάζετε και να αποθηκεύετε τα συννημένα τους. Για όσους χρησιμοποιούν όμως κάποιον e-mail client, όπως το Microsoft Outlook ή το Mozilla Thunderbird, υπάρχει και η άλλη λύση.

Φτιάξτε ένα νέο account στον mail client σας με τα εξής στοιχεία:

Τύπος Server: POP3
Username: username@mail.gr (ολογράφως, όπου username είναι το user-id σας)
Password: ********
(Incoming) Server Name: smtp.mail.gr
Port: 110
Ο Outgoing Server δεν έχει σημασία, βάλτε τον ίδιο με τον Incoming.

Μόλις πατήσετε να κατεβάσετε τα μηνύματά σας, όλα όσα είχατε στα Εισερχόμενα του Mail.gr account θα μεταφερθούν στον υπολογιστή σας και από εκεί και πέρα μπορείτε να τα πάρετε backup ή να σβήσετε μια για πάντα ό,τι δε χρειάζεστε.

Κρίμα που άλλη μία δωρεάν υπηρεσία έφτασε στο τέλος της, όμως, στο παγκόσμιο χωριό του Internet, οι εναλλακτικές επιλογές αυξάνονται καθημερινά. Απλά προσέξτε η επόμενη να αντέξει περισσότερο.

K.

[1]
http://replay.web.archive.org/20060820143830/http://www.mail.com.gr/docs/doc_page16.html

“11. ADVERTISMENTS

Mail.gr maintains the right to send informative or advertising emails to the users of Mail.gr, and to attach advertisments in the outgoing mail of Mail.gr. MAil.gr also maintains the right to display advertisments inside the user accounts.”