Hackers

Hackers… το σενάριο του Rafael Moreu που έγινε ταινία το 1995 από τον Iain Softley και μετέπειτα βιβλίο από τον David Bischoff. Κατέληξε να έχει 3 soundtracks όπως και άπειρους φανατικούς οπαδούς και εχθρούς. Περί τίνος πρόκειται όμως;

Το εξώφυλλο του DVD
Το εξώφυλλο του DVD

Η ιστορία μιλάει για το νεαρό Dade “Zero Cool” Murphy (Jonny Lee Miller) ο οποίος στα έντεκα χρόνια του δημιουργεί έναν καταστροφικό ιό και καταδικάζεται να μη χρησιμοποιεί υπολογιστές μέχρι τα δεκαοκτώ του χρόνια. Η ταινία μας μεταφέρει στη φάση όπου μόλις ολοκληρώθηκε η ποινή του και μετακομίζει στη Νέα Υόρκη με τη μητέρα του για να τελειώσει το λύκειο.

Ο δεκαοκτάχρονος, πλέον, Dade πιάνει παρέες με κάποιους ιδιαίτερα εκκεντρικούς και ιδιότροπους Νεοϋορκέζους “ας-πούμε-hackers” συμμαθητές του. Όταν κάποιος από την παρέα προσπαθεί να αποδείξει τις ικανότητές του, εντοπίζεται από έναν υπεύθυνο ασφαλείας και παγιδεύεται με πλαστές κατηγορίες. Φυσικά η μπάλα παίρνει και τον πρώην κατάδικο Dade ο οποίος αναγκάζεται τελικά να εμπλακεί στην υπόθεση μαζί με τους υπόλοιπους, προσπαθώντας να δώσει τέλος σε αυτή την ιστορία.

Φυσικά όλα αυτά θα ήταν τελείως geeky αν δεν περιελάμβαναν και κάποια εκκεντρική χακερού [sic]. Η αγαπητή Angelina Jolie ενσαρκώνει τη δυναμική Kate “Acid Burn” Libby, η οποία θα ανοίξει κόντρα με τον Dade, με ιδιαίτερα ευτράπελα καταστροφικές επιπτώσεις για όλους.

Οι πρωταγωνιστές Dade & Kate
Οι πρωταγωνιστές Dade & Kate

Μία αρκετά ευχάριστη ταινία, για όσους δεν περιμένουν να δουν κάτι σοβαρό από τεχνολογικής φύσεως. Οι γνώστες των υπολογιστών μπορούν να αφήσουν στην άκρη όσα ήξεραν και να παρατηρήσουν ένα μάτσο νεαρούς να αυτοαποκαλούνται hackers ενώ πατάνε πλήκτρα ασταμάτητα στα Apple τους, πολλές φορές ξεχνώντας το space bar και το enter λες και κάθε εντολή είναι 256 χαρακτήρες :P

Κάποιοι θα πουν πως προωθεί το κλισέ ότι οι σημερινοί Χάκερς είναι ένα μάτσο παιδάκια που σπάνε την πλάκα τους. Άλλοι θα θεωρήσουν ιδιαίτερα αδύνατο να μπορούν να συμβούν πραγματικά όσα διαδραματίζονται στην ταινία. Εν ολίγης: είναι μια παλιά ταινία του Hollywood που πάτησε πάνω στο σχετικά πρόσφατο τότε “Hacker’s Manifesto” και τις πρώτες συλλήψεις νεαρών για ηλεκτρονικές επιθέσεις και έφτιαξε μία όχι και τόσο κερδοφόρα ταινία, η οποία παρουσιάζει μεταξύ σοβαρού και αστείου το “hobby” αλλά και το “επάγγελμα” του hacking.

Η Angelina Jolie μετά από αυτή την ταινία, άρχισε σιγά – σιγά να μετατρέπεται στη γνωστή Hollywood star που ξέρουμε σήμερα ενώ ο Jonny Lee Miller δεν πέτυχε να γίνει τόσο γνωστός, όμως τον είδαμε αμέσως μετά στο Trainspotting και πρόσφατα στο Aeon Flux. Άλλες αξιόλογες παρουσίες είναι του κλασικά εκκεντρικού Matthew Lillard από τα Scooby Doo και Scream, όπως και της Alberta Watson (η Madeline από τη σειρά “Nikita”), η οποία ενσαρκώνει τη δυναμική μητέρα του Dade.

Αξιόλογη εμφάνιση στην ταινία είναι εκείνη του τραγουδιστή Marc Anthony ο οποίος παίζει τον λιγότερο τεχνοφοβικό πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών (σε σύγκριση με τους υπόλοιπους που παρουσιάζονται να μην έχουν ιδέα από υπολογιστές). Επίσης θα δείτε τον Fisher Stevens (ο Chuck από το “Early Edition”) στο ρόλο του πανούργου κακού, όπως και τον Penn Jillette από το τηλεοπτικό δίδυμο “Penn & Teller”.

Η ταινία υπάρχει πλέον σε ελάχιστα video/dvd clubs με τον τίτλο “Εισβολή στο Διαδίκτυο”, ενώ παλαιότερα είχε κυκλοφορήσει και σε βιβλίο με τίτλο “ΧΑΚΕΡ: Οι Πειρατές του Κυβερνοδιαστήματος” από τις εκδόσεις “Νέα Σύνορα”. Η επίσημη σελίδα της ταινίας βρίσκεται εδώ: http://www.mgm.com/title_title.do?title_star=HACKERS ενώ για όσους ενδιαφέρονται, κάποιοι οπαδοί κατέγραψαν και το σενάριο (π.χ. http://corky.net/scripts/hackers.html). Πάντως ακόμη και αν σας φανεί απλοϊκή, σίγουρα θα λατρέψετε και τα 3 soundtracks.

Το εξώφυλλο του βιβλίου από την ταινία
Το εξώφυλλο του βιβλίου από την ταινία

– Dade;

– Ναι μαμά;

– Τι κάνεις;

– …Καταλαμβάνω ένα τηλεοπτικό δίκτυο.

– Τέλειωνε γλυκέ μου και πέσε για ύπνο.

 

– «Είμαι ένας χάκερ και αυτό είναι το μανιφέστο μου». Ε, ναι καλά, μανιφέστο;! «Μπορεί να σταματήσετε εμένα, αλλά δε μπορείτε να μας σταματήσετε όλους».

– Αυτό είναι άψογο..

– Άψογο;

– Ναι, άψογο.

– Νομίζεις ότι είναι άψογο;

– Είναι άψογο!

– Δεν είναι άψογο. Είναι κομμουνιστικές βλακείες!

upON

 

(Εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2006 στο ένθετο “ΧAKER”, τεύχος 00000011, του περιοδικού RAM)