Πού είναι τα regions, οεο;

Αγοράσατε ένα ολοκαίνουργιο DVD Player για την τηλεόρασή σας, το συνδέσατε πιθανότατα με κάποιο καλώδιο τύπου SCART και βάλατε να δείτε το πρώτο σας DVD που ίσως είχατε από κάποια εφημερίδα ή video club. Όλα καλά ως εδώ.

Μια αποφράδα ημέρα αποφασίσατε να αγοράσετε ένα DVD από κάποιο site του εξωτερικού επειδή δεν υπήρχε στα Ελληνικά μαγαζιά και πληρώσατε ένα σχετικά τσιμπημένο ποσό για να φτάσει σπίτι σας. Μόλις όμως το βάλατε στο προαναφερθέν μηχάνημα, αντί για το menu της ταινίας είδατε το μήνυμα: “Playback prohibited by area limitations”.

Δεν παίζει; Μην απογοητεύεστε!!
Δεν παίζει; Μην απογοητεύεστε!!

Τι μας λες! Πληρώσαμε το γνωστής μάρκας DVD Player που παίζει DVD, VCD, MP3, WMA, JPG, ΚΨΜ, GTP, FOD, ΚΛΠ για να συνειδητοποιήσουμε πως έχει region lock, κάτι το οποίο παρέλειψε φυσικά να μας αναφέρει ο πωλητής λες και είναι αυτονόητο! Και το πιο αστείο είναι πως το μηχάνημα μπορεί να παίξει δισκάκια οποιουδήποτε region.. απλά δεν το ξέρει.

Το "Cannot play disk" θα αντικατασταθεί από το "Success"
Το "Cannot play disk" θα αντικατασταθεί από το "Success"

Για να πούμε λίγη ιστορία: όταν πρωτοβγήκαν τα DVDs, σκέφτηκαν οι κατασκευαστές πως θα ήταν καλό να χωρίσουν τον κόσμο σε τομείς (regions ή zones) ώστε να πουλάνε διαφορετική έκδοση της ταινίας σε κάθε χώρα λογοκρίνοντας ό,τι μπορεί να θεωρηθεί μη αποδεκτό. Έτσι σχηματίστηκαν 6 χαρωπά regions, με την Ελλάδα να ανήκει στο δεύτερο κατά σειρά.

Φυσικά για να έχουν νόημα τα regions, θα έπρεπε οι συσκευές που παίζουν τα δισκάκια να μην επιτρέπουν την αναπαραγωγή άλλων τομέων εκτός από της χώρας όπου αγοράστηκε το player. Ο κόσμος όμως με τον καιρό (ευτυχώς), εξέφρασε την αντίδρασή του, έγιναν αναφορές στην καταπάτηση του ελεύθερου εμπορίου και του νόμου περί ανταγωνισμού, οπότε πλέον κυκλοφορούν συσκευές χωρίς αυτό το κλείδωμα ή με οδηγίες πως να ξεκλειδωθούν.

Κάποια players έχουν επιλογή στο Setup Menu τους για να τα ξεκλειδώσετε, άλλα γράφουν στη σελίδα της εταιρίας κάποιο ειδικό συνδυασμό πλήκτρων του remote ώστε να γίνει το unlock ενώ κάποια χρειάζονται υπέρυθρες εντολές από ειδικό τηλεχειριστήριο το όποιο (φυσικά..) θα πρέπει να αγοράσετε. Το εν λόγω DVD μηχάνημα (DVP NS-30) άνηκε στην τελευταία κατηγορία.. αλλά εμείς θα το ξεκλειδώσουμε (φυσικά :) χωρίς να πληρώσουμε.

Ας το δούμε απλά. Η συσκευή έχει ένα δέκτη υπέρυθρων και όσο είναι στην πρίζα περιμένει να δεχτεί εντολές. Αν κάποια εντολή είναι κατανοητή, την εκτελεί. Το “κομπιούτερ” της (γνωστό και ως remote) ΔΕΝ έχει τις εντολές του ξεκλειδώματος, αλλά αν υποθέσουμε πως τις ξέραμε και τις στέλναμε με κάποιο τρόπο, τότε θα είχαμε πετύχει το σκοπό μας. Να ‘ναι καλά το Internet όπου βρίθει από κωδικούς και τρόπους ξεκλειδώματος συσκευών τους οποίους είτε ανακοίνωσαν οι εταιρίες, είτε συμπέραναν κάποιοι ψαγμένοι. Για περισσότερα στη σελίδα http://www.videohelp.com.

Αν έχετε μια συσκευή όπως κινητό τηλέφωνο, palmtop, laptop ή ακόμη και σταθερό υπολογιστή με θύρα υπέρυθρων, τότε μπορείτε να πείτε στο player “Ξεκλειδώσου!”. Υπάρχουν έτοιμα αρχεία που τρέχετε από έτοιμα προγράμματα που βρίσκουν την IR port σας και στέλνουν τους κωδικούς με τη σειρά που θα ορίσετε. Στην περίπτωσή μας, μαθαίνουμε πως το DVP NS-30 έχει τους ίδιους κωδικούς με το DVP NS-355 τους οποίους και βρήκαμε σε ένα CCF αρχείο.

Τι είναι το CCF; Η εταιρία Pronto έφτιαξε μια δομή όπου οι υπέρυθροι κωδικοί αντιστοιχίζονται με κάποιους αριθμούς ώστε να περιγραφεί η διαδικασία του “ανοιγοκλείματος” των IR. Με ένα πρόγραμμα όπως το ProntoEdit μπορούμε να δούμε τους κώδικες των εικονικών “κουμπιών” που πρέπει να πατήσουμε, όπως καταγράφονται στο CCF αρχείο.

Τα panels του ProntoEdit με τον hex code στα δεξιά
Τα panels του ProntoEdit με τον hex code στα δεξιά

Παίρνουμε αυτούς τους κώδικες και βρίσκουμε ένα πρόγραμμα το οποίο μπορεί να τους καταλάβει και να τους αναπαράγει. Υπάρχουν αρκετά που υποστηρίζουν CCF σε διάφορες πλατφόρμες (π.χ. για κινητά Symbian κυκλοφορεί το Total IR Remote) και εμείς θα χρησιμοποιήσουμε το Remote Control II για Pocket PC.

Ανοίγουμε στον υπολογιστή μας το CCF με το ProntoEdit και αντιγράφουμε σε ένα text file το IR code που αντιστοιχεί σε κάθε button (ή ψάχνουμε στο net και βρίσκουμε έτοιμους τους hex κωδικούς). Στη συνέχεια συνδέουμε το palmtop στο PC και μεταφέρουμε εκεί το txt. Ανοίγουμε το Remote Control II και δημιουργούμε μια νέα IR Database. Εκεί προσθέτουμε 5 κουμπιά αντιγράφοντας έναν-έναν του κωδικούς που έχουμε σώσει σε hex μορφή στο text αρχείο. Είμαστε έτοιμοι.

Οι CCF κωδικοί περασμένοι στο Remote Control II
Οι CCF κωδικοί περασμένοι στο Remote Control II

Φέρνουμε το palmtop απέναντι από το DVD player το οποίο κάθεται ήσυχο σε κατάσταση stand-by χωρίς να ξέρει τι το περιμένει. Με το stickάκι χτυπάμε για κάθε button που φτιάξαμε την εντολή Send IR-Code με τη σειρά που τα βρήκαμε. Μόλις στείλουμε και τον τελευταίο κωδικό, η μικρή LCD οθόνη της συσκευής θα γράψει “SUCCESS” και μετά θα ξαναμαυρίσει. Αυτό ήταν.

Τώρα πια έχετε τη δυνατότητα να δείτε DVD οποιουδήποτε region καθώς το player ξέρει ότι μπορεί να τα παίξει. Το πιθανότερο είναι πως μακροπρόθεσμα θα εκλείψει και αυτό το παράλογο μέτρο ασφαλείας, ενώ μπορεί να σκεφτούν κάποιο άλλο, που όμως θα βρεθεί τρόπος να σπάμε εξίσου γρήγορα ;)

upON

 

(Εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2006 στο ένθετο “ΧAKER”, τεύχος 00000010, του περιοδικού RAM)