Pirates of Silicon Valley

Η ταινία “Pirates of Silicon Valley”, η οποία κυκλοφορεί με τον Ελληνικό τίτλο “Οι Πειρατές της Σίλικον Βάλλευ”, είναι μια παραγωγή που έγινε για την Αμερικανική τηλεόραση το 1999. Βασίστηκε στο βιβλίο “Fire in the Valley” των Paul Freiberger και Michael Swaine το οποίο περιγράφει τις ζωές δύο μεγιστάνων της πληροφορικής: του Steve Jobs (Noah Wyle) και του Bill Gates (Anthony Michael Hall).

Pirates of Silicon Valley
Pirates of Silicon Valley

Το Pirates διαδραματίζεται σαν περιγραφή των Steve Wozniak (Joey Slotnick) και Steve Ballmer (John DiMaggio), συνεργάτες των ανωτέρω, και ξεκινάει από την αρχή της καριέρας τους φτάνοντας μέχρι την Macworld του 1997. Υπάρχουν πολλά χρήσιμα ιστορικά στοιχεία τα οποία όμως έχουν αναμιχθεί με φανταστικούς δραματικούς διαλόγους για να ενισχυθεί η δράση της τηλεοπτικής παραγωγής.

Για τον σινεφίλ, αποτελεί ένα είδος δραματικού ντοκιμαντέρ που προσπαθεί να εξηγήσει γιατί και πως η τότε μικρή Microsoft κατάφερε να ξεπεράσει τον δημιουργικό γίγαντα Apple. Αξιόλογα περιστατικά στην ταινία είναι η αναφορά στο πρόσωπο του Captn Crunch, η διαφήμιση στυλ “1984” της Apple, η σύλληψη του Billy Boy :P για οδικές παραβάσεις, το πως η Xerox “πέταξε” το ποντίκι και το πως ο Tim Patterson “χάρισε” το πρώτο DOS!

Τα δυνατά χαρακτηριστικά στην ταινία είναι το πόσο πειστικά εκφράζεται η αλαζονεία του Jobs και το ρόλο που αυτό έπαιξε στην εξέλιξη της εταιρείας του. Στο άλλο άκρο, βλέπουμε και τον ευφυέστατο όσο και πανούργο Gates να κάνει τα πάντα για να πάει μπροστά η δικιά του προσπάθεια για δημιουργία εταιρείας, χωρίς όμως να έχει κάτι το αξιόλογο να πουλήσει!

Ο σεναριογράφος δεν ξεχνάει να αναφέρει πως οι δύο πρωταγωνιστές είχαν από μικροί κλίση στο “άθλημα” αφού είχαν φτιάξει (και είχαν χαλάσει) διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές από μόνοι τους. Την ταινία κατακλύζει μια γενικότερη “ειρωνεία” επειδή βλέπουμε τον κόσμο πριν τον κυριαρχήσουν οι υπολογιστές και τα τεράστια ψηφιακά λογότυπα ενώ ακούγονται ατάκες του στυλ “Τι θα ήθελαν οι απλοί άνθρωποι τους υπολογιστές;;” και “Τα κέρδη είναι στο υλικό των υπολογιστών, όχι στο λογισμικό!”.

Ο σκηνοθέτης έχει καταφέρει με επιτυχία να κάνει τους ηθοποιούς να μοιάζουν στην εμφάνιση με τα αυθεντικά πρόσωπα που υποδύονται ενώ πολλές από τις σκηνές έχουν γυριστεί στους αυθεντικούς τόπους όπου είχαν εκτυλιχθεί. Μάλιστα κατά λάθος, όταν ο Gates επισκέπτεται την Apple πρώτη φορά, μπορούμε να δούμε το www.apple.com χαραγμένο στις γυάλινες πόρτες τις, ενώ φυσικά τότε το World Wide Web ήταν απλά μια ιδέα που “ψηνόταν” στο μυαλό του Tim Berners-Lee :P

Για να δελεαστείτε να τη δείτε, παρακάτω θα βρείτε κάποιες ατάκες από την ταινία όπως και σχετικά links!

Steve Jobs: Είμαστε καλύτεροι από εσάς! Έχουμε καλύτερα πράγματα!
Bill
Gates: Δεν καταλαβαίνεις Steve. Δεν έχει σημασία!!

Bill Gates: Μπορεί να υπάρχουν κάποιες.. ομοιότητες.
Steve
Jobs: Ομοιότητες; Ομοιότητες;;; Αυτό είναι κλοπή!!!

Το link για το DVD ή VHS (για τους κλασικούς) στο Amazon είναι http://www.amazon.com/gp/product/B0009NSCS0/qid=1137153622/sr=11-1/ref=sr_11_1/103-0837115-9049466?n=130 αλλά είναι πιο εύκολο να μπείτε απλά στο www.amazon.com και να γράψετε pirates of silicon valley :) Η επίσημη σελίδα της τηλεταινίας βρίσκεται εδώ: http://alt.tnt.tv/movies/tntoriginals/pirates/frame_index.htm

upON

 

(Εκδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2006 στο ένθετο “ΧAKER”, τεύχος 00000001, του περιοδικού RAM)