Μην καρφώνεστε!

Στεγανογραφία ονομάζουμε την τεχνική του να δημιουργείς κρυμμένα μηνύματα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε μόνο ο επίσημος παραλήπτης, που γνωρίζει την ύπαρξή τους, να μπορεί να τα διαβάσει. Στην αρχαία Ελλάδα (φυσικά :) έχουν καταγραφεί παραδείγματα στεγανογραφίας από τον Ηρόδοτο, όπως εκείνο του Δημάρατου που χάραξε σε ξύλινες πινακίδες κέρινης επικάλυψης και εκείνο του Ιστιαίου που ζωγράφισε στο κεφάλι του δούλου του.

Ας δούμε πως μπορούμε και εμείς να κρύψουμε μηνύματα μέσα σε άλλα. Ο αγαπητός κύριος Andrew Tanenbaum μας προτείνει να παίξουμε με το εύχρηστο “S-Tools” του Andy Brown για Windows (http://www.cs.vu.nl/~ast/books/mos2/zebras.html). Θα πάρουμε λοιπόν μια φωτογραφία με ζέβρες και θα κρύψουμε μέσα ολόκληρο τον “Hamlet” του Shakespeare (που υπάρχει στο http://gnutenberg.net).

Μόλις ανοίγουμε το S-Tools βλέπουμε ένα γραφικό περιβάλλον χωρίς καμία επιλογή για Open. Μην πανικοβάλλεστε – είναι πιο εύκολο από όσο νομίζετε. Βρείτε το αρχείο εικόνας στον Windows Explorer και “σύρτε” το πάνω στο ανοιχτό S-Tools. Αυτόματα ανοίγει η εικόνα μας (το πρόγραμμα υποστηρίζει μόνο BMP και GIF, στα οποία GIF κόβει το animation αν υπάρχει).

Θα παρατηρήσετε μόλις ανοίξει η φωτογραφία πως κάτω δεξιά αναγράφεται το μεγαλύτερο δυνατό μέγεθος του αρχείου που μπορούμε να κρύψουμε μέσα της (π.χ. 294,894 bytes). Αυτό είναι πολύ βολικό επειδή ξέρουμε εκ των προτέρων αν μπορεί να χωρέσει το κείμενό μας στην συγκεκριμένη εικόνα. Ο “Hamlet” λοιπόν, που είναι μόνο 201,788 bytes, κάπου μπορεί να στριμωχτεί ανάμεσα στις ζέβρες! ;)

Επιλέγουμε τον τρόπο που θα κρύψουμε το αρχείο στην εικόνα
Επιλέγουμε τον τρόπο που θα κρύψουμε το αρχείο στην εικόνα

Τώρα ήρθε η ώρα να βρούμε το κείμενο που θέλουμε να κρύψουμε και να το σύρουμε πάνω ακριβώς στην φωτογραφία που μόλις ανοίξαμε. Αυτόματα θα εμφανιστεί ένα παράθυρο που ζητάει με ποιόν αλγόριθμο να κρυπτογραφήσει το κείμενό μας και με ποια μαγική λέξη κλειδί! Εμείς για παράδειγμα χρησιμοποιήσαμε τον TripleDES και τη μυστική λέξη **** ενώ εσείς μπορείτε να αφήσετε τη φαντασία σας ελεύθερη!

Μόλις πατήσουμε το OK, μετά από λίγα δευτερόλεπτα υπομονής (ανάλογα με το μέγεθος των αρχείων) θα δούμε μία νέα εικόνα να εμφανίζεται με τον τίτλο “hidden data”. Με δεξί click πάνω της μπορούμε να την κάνουμε Save as.. κάπου στο δίσκο μας (π.χ. με το όνομα hidden-hamlet.bmp). Συγχαρητήρια, μόλις φτιάξατε μια εικόνα με ένα κρυμμένο text file στο εσωτερικό.

Δίνουμε τα ίδια στοιχεία με πριν για να αποκαλυφθεί
Δίνουμε τα ίδια στοιχεία με πριν για να αποκαλυφθεί

Αν είμαστε τυχεροί, οι δύο φωτογραφίες δε θα έχουν αισθητές διαφορές και το τελικό οπτικό αποτέλεσμα δε θα “καρφώνει” πως έχουμε κρύψει κάτι εδώ! Αυτό έχει σχέση με το format της εικόνας που χρησιμοποιήσαμε και το πως έγινε η στεγανογραφία. Διαβάστε το Help για περεταίρω λεπτομέρειες.

Από τη στιγμή που έχουμε μια φωτογραφία η οποία ξέρουμε πως περιέχει κάποιο κρυμμένο αρχείο και επίσης γνωρίζουμε τη μυστική λέξη και τον αλγόριθμο που χρησιμοποιήθηκε, μπορούμε να την “αποστεγανογραφήσουμε”. (Το πως θα μεταφέρουμε με ασφάλεια αυτές τις πληροφορίες είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα) :P

Ιδού το αρχείο που κρύψαμε!
Ιδού το αρχείο που κρύψαμε!

Την ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο που αναφέραμε προηγουμένως, κάνουμε δεξί click πάνω της και αυτή τη φορά επιλέγουμε Reveal. Δίνουμε τα στοιχεία ακριβώς όπως πριν και voilà! βρέθηκε το Hamlet.txt μεγέθους 201,788 bytes, ακέραιο! Με δεξί click και Save as.. το αποθηκεύουμε στο δίσκο μας και μόλις το ανοίξουμε θα διαβάσουμε το “κρυμμένο” μας μήνυμα :)

upON

 

(Εκδόθηκε τον Μάιο του 2007 στο Τεύχος 5 του περιοδικού “total XAKER” με τον τίτλο “Μα πού βρέθηκε αυτό το κείμενο;”)