Οι Proxy Servers είναι υπολογιστές που έχουν προγραμματιστεί να δρουν ως “ενδιάμεσοι” κατά τη χρήση κάποιας διαδικτυακής υπηρεσίας. Για παράδειγμα, όταν μια εταιρία θέλει να δώσει πρόσβαση στο World Wide Web σε όλους της τους υπαλλήλους, “στήνει” έναν proxy με κάποιους κανόνες και ορίζει στους browsers να περνάνε μέσα από εκεί τα requests τους.
Εμείς οι απλοί χρήστες δε χρειαζόμαστε κάποιον proxy για να συνδεθούμε στους διάφορους ιστοχώρους καθώς συνηθίζεται να έχουμε άμεση πρόσβαση στο Web από την dial up σύνδεσή μας. Παρόλα αυτά, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ύπαρξη αυτής της υπηρεσίας προς όφελός μας!
Στον αντιδραστικό ιστοχώρο του Electronic Frontier Foundation (http://www.eff.org) εκτός από χρήσιμες πληροφορίες για το επικίνδυνο DRM, θα βρείτε και το Tor, ένα πρόγραμμα που προσφέρει anonymous proxy surfing. Αυτό σημαίνει πως αφού το κατεβάσουμε και το εγκαταστήσουμε, μπορούμε να κρύβουμε την IP διεύθυνσή μας όποτε επισκεπτόμαστε κάποια ιστοσελίδα. Η διεύθυνση που θα φαίνεται τελικά στον web server όπου επισκεφτήκαμε θα είναι εκείνη του εκάστοτε proxy server που χρησιμοποιήθηκε (ο οποίος είναι παρμένος από μία λίστα που ανανεώνεται συνεχώς).
Προσοχή όμως: οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι και πάλι πολλοί. Από τη στιγμή που περνάμε μέσω άλλου υπολογιστή τα request του browser μας, εκθέτουμε τις πληροφορίες που διακινούμε και σε αυτόν. Άρα ξεχάστε τα login σε sites και την αγορά προϊόντων επειδή θα είναι σα να χαρίζετε τους κωδικούς σας σε όποιον υποκλοπέα παριστάνει τον proxy.
Εκτός αυτού, κανείς δε μπορεί να μας εγγυηθεί πως η πραγματική διεύθυνσή μας θα παραμείνει κρυφή καθώς, με τα κατάλληλα εντάλματα, κάποια κυβερνητική αρχή (ίσως ακόμη και.. τριγράμματη!) μπορεί να απαιτήσει την αποκάλυψη των log files του proxy. “Δώρον άδωρον” δηλαδή!
Παρόλα αυτά, ας προσπαθήσουμε να “παίξουμε” λίγο με τα proxies, έτσι ώστε να έχουμε μια βασική απόκρυψη ταυτότητας κατά τη διάρκεια των αναζητήσεών μας. Πείτε για παράδειγμα πως θέλαμε να μπούμε σε κάποια κυβερνητική σελίδα της Αμερικής (.gov), χωρίς όμως να φανεί το ποιοι είμαστε. Δεν υπάρχει λόγος να κατεβάσουμε κάποιο πρόγραμμα καθώς υπάρχουν άπλετοι web proxies από τους οποίους μπορούμε να επιλέξουμε.
Κάποιοι επιτρέπουν το POST, κάποιοι επιτρέπουν μόνο το GET, κάποιοι κόβουν τα cookies ενώ άλλοι μας απαγορεύουν να τους χρησιμοποιήσουμε αν συνδεόμαστε μέσω γνωστού proxy. Η καλύτερη λύση είναι να αναζητήσετε στο Google τους free web proxies που κυκλοφορούν και να δείτε ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός τους. Ένα παράδειγμα που δουλεύει (αυτή τη στιγμή) είναι το παρακάτω.
Έστω ότι θέλουμε να δούμε το www.archives.gov πίσω από proxy. Μπαίνουμε πρώτα στο http://www.shadowsurf.com και ζητάμε την ιστοσελίδα http://anonymouse.org/anonwww.html. Όταν εμφανιστεί η τελευταία έχουμε ήδη καλυφθεί κατά ένα επίπεδο. Τώρα ζητάμε τον ιστοχώρο http://www.unipeak.com και μόλις μπούμε είμαστε καλυμμένοι κατά δύο επίπεδα. Στη συνέχεια ζητάμε την ιστοσελίδα http://www.guardster.com/subscription/proxy_free.php και καλυπτόμαστε κατά τρία επίπεδα. Τέλος, ζητάμε τον ιστοχώρο http://www.archives.gov ο οποίος ανοίγει ενώ είμαστε πλέον καλυμμένοι κατά σειρά πίσω από τέσσερεις διαφορετικές IP διευθύνσεις!
Φυσικά μετά από τόσες αναδρομολογήσεις να περιμένετε αισθητή μείωση στην ταχύτητα όπως και εμφανή διαφορά στο γραφικό περιβάλλον του ιστοχώρου που επιλέξατε, εξ αιτίας των περιορισμών που θέτει κάθε web proxy. Win some – lose some!
upON
(Κατατέθηκε στο περιοδικό “total XAKER” αλλά δυστυχώς δεν εκδόθηκε)