Διάβασα πρόσφατα ένα περσινό άρθρο του Θοδωρή Γεωργακόπουλου με επίσημο τίτλο “Το Θρησκευτικό Πρόβλημα Της Ελλάδας”, του οποίου η συντόμευση της σελίδας γράφει “there is no god“. Καλό θα ήταν πρώτα να ρίχνατε μια ματιά στο άρθρο και στο σχόλιο αναγνώστη που με ώθησε να απαντήσω, ώστε να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται.
Απάντηση #1:
Δράττομαι της ευκαιρίας να χρησιμοποιήσω κι εγώ τεχνικούς όρους σε μια προσπάθεια αλληγορικής αναφοράς (αν και υπεραπλούστευσης) του θέματος.
Ο λόγος που – κατά τη γνώμη μου έχουμε την τύχη να – μεγαλώνουμε με τις τελετές και τα διδάγματα του Χριστιανισμού (βάπτιση, θεία κοινωνία, προσευχή, γάμος, κ.α.) είναι ο ίδιος λόγος που όλα τα μοντέρνα λειτουργικά συστήματα έρχονται με προεγκατεστημένο και ενεργοποιημένο το firewall (τείχος προστασίας).
Επειδή κάποιοι γνωρίζουν πως εκεί έξω υπάρχουν κίνδυνοι που ελλοχεύουν αδημονώντας να εντοπίσουν, επηρεάσουν και τελικά κατακτήσουν τα συστήματά μας, φρόντισαν να τα υπερασπίσουν με τη χρήση επιπλέον προγραμμάτων. Σίγουρα το σύστημά μας θα μπορούσε να δουλεύει και χωρίς αυτά τα επιπρόσθετα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα δούλευε για πάντα καλά. Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να τα απενεργοποιήσουν εάν θέλουν – σε περίπτωση που δεν κατανοούν τη χρηστική τους αξία – και να πορευτούν χωρίς να έχουν ένα πρόγραμμα να καθορίζει ποια σύνδεση επιτρέπεται να περάσει και ποια όχι με βάση τα standards που αυτό θέτει.
Όμως στην πορεία υπάρχει η μεγάλη πιθανότητα να καταληφθούν από κάτι εξωγενές και παρασιτικό. Μπορεί μάλιστα στην αρχή να μην το καταλάβουν καν, αν έχει καμουφλαριστεί καταλλήλως (trojan), και όταν πια διαπιστώσουν πως κάτι δεν πάει καλά να είναι ήδη πολύ αργά.
Κάποτε, πολύ πριν την δημιουργία των computer viruses, οι άνθρωποι δεν ήξεραν καν για την ύπαρξη των ιών, και όταν κάποιοι άρχισαν να μιλάνε για αντιβιοτικά και απολυμαντικά, που προστατεύουν από μικρούς αόρατους οργανισμούς, τους κοιτούσαν λες και ήταν τρελοί ή σα να ήθελαν να τους πουλήσουν κάτι που δε χρειαζόντουσαν. Μπορεί ο κόσμος να πέθαινε από μολύνσεις και γάγγραινες και ένα σωρό άλλα όμως τα είχαν απλώς κατοχυρώσει ως “αναγκαίο κακό” στο μυαλό τους. Κόπηκε στο δαχτυλάκι του, μολύνθηκε, πέθανε, ας πρόσεχε, προχωράμε.
Πλέον που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αυτό μπορεί να αποφευχθεί, ο κόσμος χρησιμοποιεί απολυμαντικά για να προλαμβάνει και αντιβιοτικά για να θεραπεύει. Όποιος θέλει μπορεί να τα απορρίψει όλα αυτά λέγοντας πως δεν πιστεύει στους ιούς άρα δεν έχει λόγο ανησυχίας και δε χρειάζεται προστασία, όμως αυτό δε σταματάει τους ιούς από το να υπάρχουν και να του απειλούν τη ζωή του.
Πιθανότατα κάποιοι να το τραβάνε λίγο πιο μακριά από τους άλλους και να δείχνουν την πίστη τους με πιο έντονους τρόπους, όμως δεν είδα κανέναν από εσάς να γράφει κάποιο άρθρο για το πόσο ενοχλητικοί ήταν οι σατανιστικοί συμβολισμοί στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ή σε οποιοδήποτε videoclip του Kanye, της Rihanna, του Jay Z, κλπ κλπ. Μάλιστα πλέον επικρατεί η τάση να επιβραβεύουμε το ανήθικο και το κακό επειδή καταφέρνει να είναι πιο κερδοφόρο. Το να είσαι καλός ή Χριστιανός ξαφνικά δεν είναι “cool”, ενώ το να είσαι “άθεος” δείχνει “ανοιχτό μυαλό”, “μοντέρνες απόψεις” και “hipster συμπεριφορά”.
Ανεξάρτητα λοιπόν από το αν εσείς αρνείστε να ενστερνιστείτε τα αυθεντικά διδάγματα του Χριστιανισμού που μιλάνε για τη δύναμη του καλού και τους τρόπους να το προσεγγίσουμε, αυτό δε σημαίνει πως ως ουδέτεροι (άθεοι) θα μπορέσετε να αποφύγετε τις επιρροές του κακού στις καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες ηθικής και ανηθικότητας. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του, όμως είναι άλλο να έχεις πάρει ξεκάθαρη θέση σε ένα θέμα και άλλο να νομίζεις ότι είσαι ασφαλής με το να απέχεις. If you stand for nothing, you will fall for anything. Οπότε, πρέπει να αναρωτηθείτε, which side are you on?
– – – –
Στη συνέχεια, κάποιος άλλος αναγνώστης προσέθεσε αυτό το σχόλιο ως απάντηση στο δικό μου, οπότε και έγραψα τα παρακάτω ως νέα απάντηση.
Απάντηση #2:
Πέτρο, σε ευχαριστώ που διάβασες το σχόλιό μου και προσπάθησες να το αναλύσεις σε τόσο βάθος με βάση την οπτική σου. Για την ιστορία να αναφέρω πως δε μίλησα για “antivirus” αλλά για “firewall” (τείχος προστασίας), το οποίο έρχεται προεγκατεστημένο στα μοντέρνα λειτουργικά και έχει ως σκοπό να προστατεύει το σύστημα από εξωτερικές επιθέσεις – κάτι αντίστοιχο του ανοσοποιητικού μας. Αν εμείς το «απενεργοποιήσουμε» με κάποιον τρόπο (πχ. ελλιπή διατροφή, χρήση στεροειδών, κλπ.) τότε αυτό θα πάψει να μας προστατεύει και, μπορεί μεν να πετύχουμε μια προσωρινή επιφανειακή ομορφιά όμως, στον πρώτο κίνδυνο – όσο μικρός και αν είναι – θα απειληθεί μέχρι και η ζωή μας, επειδή η βάση μας θα είναι σαθρή.
Έχω διαβάσει και εγώ με τη σειρά μου το περσινό δικό σου σχόλιο όπου επέκτεινες τα λόγια του αρθρογράφου λέγοντας πως είναι πρόβλημα που ο Χριστιανισμός διδάσκεται στα σχολεία και μάλιστα ως πραγματικότητα αντί για μυθοπλασία. Εδώ έρχεται όμως το βασικό σημείο που ανέφερα στο κείμενό μου και προσπέρασες σαν αμελητέο: Η θρησκεία μπορεί μεν να είναι προσωπική επιλογή του καθενός, όμως αυτή η επιλογή μας ΔΕΝ πλάθει την πραγματικότητα. Δηλαδή, δεν στρέφεται ο κόσμος γύρω από το αν εμείς σήμερα πιστεύουμε στον Xenu και αύριο στο Flying Spaghetti Monster. Η πραγματικότητα υπάρχει και καλούμαστε να βρούμε τρόπους να την κατανοήσουμε και να τη χειριστούμε.
Οι περισσότεροι από όσους δηλώνουν άθεοι, αγνωστικιστές ή ακόμη και αντίθεοι, χρησιμοποιούν ως επιχειρήματά τους τα γνωστά σχόλια περί ομοφοβίας, εκτρώσεων, ανισότητας των φύλων κτλ. Το πρόβλημα με όλα αυτά είναι η λανθασμένη «μετάφραση» που έχει διαδοθεί, εκούσια ή ακούσια, από κάποιους μέσα στους αιώνες. Ο αυθεντικός Χριστιανισμός δεν καταδικάζει τους κωφούς, τυφλούς, λεπρούς ως δαιμονισμένους, αλλά ως ασθενείς που χρήζουν της βοήθειάς μας. Επίσης δεν καταδικάζει τους ομοφυλόφιλους ως μελλοντικό ψητό στα καζάνια της κολάσεως, απλώς κάποια κείμενα της Βίβλου αναφέρουν πως η σύνδεση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι «παρά φύση», δηλαδή ότι δε μπορούν να τεκνοποιήσουν με φυσικό τρόπο, κάτι το οποίο ούτε η επιστήμη απορρίπτει.
Αντίθετα με όσα βολεύει κάποιους να πιστεύουν, ο Χριστός πάντα δίδασκε την αγάπη και την κατανόηση, και μετά οι μαθητές Του κλήθηκαν να διαδώσουν αυτά που είπε όσο καλύτερα μπορούσαν. Δύο χιλιετίες μετά, έχουν γραφτεί (και ξαναγραφτεί) πολλά, αναλόγως τα συμφέροντα των ανθρώπων, όμως η ουσία του Χριστιανισμού δεν έχει αλλάξει, άσχετα αν κάποιοι έχουν προσπαθήσει να περάσουν/στριμώξουν και τα δικά τους μηνύματα μέσα σε όλα – για τους δικούς τους λόγους.
Επειδή γίνεται πολύ συγκεκριμένη η συζήτηση και ίσως ήταν προτιμότερο να τη συνεχίσουμε σε ιδιωτική επικοινωνία, να κλείσω λέγοντας πως, ενώ ο Dawkins ζητάει τα λεφτά μας για να μας πουλήσει μηνύματα απογοήτευσης και μηδενισμού που ρίχνουν τις ψυχοσωματικές άμυνές μας, ο Θεός ζητάει την αγάπη και την πίστη μας ενώ μας δυναμώνει και μας προστατεύει από το κακό σε οποιαδήποτε μορφή του. Ανεξάρτητα από το τι έχει αποφασίσει η κάθε κοινωνία να θεωρεί ως ηθικό και ανήθικο, οι πράξεις μας κρίνουν ποιοι είμαστε και τι «πόρτες» ανοίγουμε, γι’ αυτό είναι καλό να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές μας.
Όσο για το educación μου, προσωπικά είμαι ιδιαίτερα περήφανος αλλά, είπαμε, αυτή είναι η οπτική μου ;)
– – – –