Είστε μάγοι; (Απαλλοτρίωση στη Ζαχάρω)

Έμαθα σήμερα για την διεύθυνση http://www.housesingreece.gr/ η οποία είναι η επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας Houses in Greece με έδρα τον Πύργο Ηλείας. Η εν λόγω επιχείρηση έχει αναλάβει να πουλήσει 200 οικόπεδα που προέκυψαν από την απαλλοτριωμένη περιοχή στα καμένα εδάφη που άφησαν πίσω τους οι πυρκαγιές στην περιοχή Χρυσοχωρίου εντός του Δήμου Ζαχάρως. Στα οικόπεδα αυτά, που όπως αναγράφεται διατέθηκαν δωρεάν από τον δήμο στην εταιρία για τουριστική αξιοποίηση, πρόκειται να χτιστούν πανομοιότυπα σπίτια υψηλών προδιαγραφών ώστε να δημιουργηθεί “ένα πρότυπο χωριό”, σύμφωνα με τις δηλώσεις, όπως λένε, του ιδίου του δημάρχου που βρίσκονται στην ιστοσελίδα [http://www.housesingreece.gr/project/xrisochori/gr/dimarxos.php].

Ως πολίτης, δε μπόρεσα να παραβλέψω το πόσο γρήγορα βρεθήκαμε από το να κλαίμε για τις πυρκαγιές στην συγκεκριμένη περιοχή, στο να πουλάμε σαλέ Ευρωπαϊκών προτύπων. Ως χρήστης ηλεκτρονικών υπολογιστών όμως, δε μπόρεσα να παραβλέψω πόσο έτοιμοι ήταν όλοι για αυτή την πώληση, εντός και εκτός Διαδικτύου. Ως δια μαγείας εμφανίστηκαν σχέδια κατασκευής των σπιτιών, πανέμορφες διαφημίστηκες φωτογραφίες της γύρω περιοχής (όπου όλα εμφανίζονται καταπράσινα) και πολύχρωμες φόρμες παραγγελίας για οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο.

Ακολουθήστε με σε αυτή την απλή τεχνική διαδικασία:

Πρώτα μαθαίνουμε στοιχεία σχετικά με τη σελίδα housesingreece.gr. Μπαίνουμε στο www.gr και βλέπουμε από το WebWhoIs πότε δημιουργήθηκε: Creation Date:12-2-2006. Άρα από τις 12 Φεβρουαρίου του 2006 η εταιρία πουλάει σπίτια μέσω Διαδικτύου. Καλώς, προχωράμε.

Μετά βλέπουμε ποιος την έφτιαξε. Στο κατώτερο μέρος του www.housesingreece.gr γράφει Copyright Houses in Greece | Designed by Dimiourgein. Μπαίνουμε στο www.dimiourgein.gr και βλέπουμε πως είναι μία εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων με έδρα τον Πύργο Ηλείας. Άρα όταν το Houses In Greece θέλησε να φτιάξει μία ιστοσελίδα, πήγε στην τοπική επιχείρηση Dimiourgein ώστε να του σχεδιάσει και να του ανεβάσει στο Διαδίκτυο την ιστοσελίδα. Όλα αυτά πέρυσι, το 2006.

Μετά κοιτάμε τις φωτογραφίες που εμφανίζονται στο HousesInGreece σχετικά με τα νέα σπίτια στο Χρυσοχώρι [http://www.housesingreece.gr/project/xrisochori/gr/perigrafi.php]. Σαράντα και μία εικόνες με σχέδια και φωτογραφίες. Τις κατεβάζουμε στον υπολογιστή μας και βλέπουμε πως είναι αριθμημένες από το 00001 έως το 00041.

Για το επόμενο βήμα χρειαζόμαστε κάποιο πρόγραμμα επεξεργασίας φωτογραφιών. Προσωπικά χρησιμοποιώ το Irfanview [http://www.irfanview.com/main_download_engl.htm] μαζί με τα plugins του [http://www.irfanview.com/plugins.htm].

Ανοίγουμε τις φωτογραφίες 00009.jpg έως 00041.jpg με τα τοπία και πατάμε σε κάθε μία το πλήκτρο i για να δούμε τις πληροφορίες αρχείου τους. Πατώντας το κουμπί EXIF μπαίνουμε στις extra πληροφορίες που αποθηκεύονται από την ψηφιακή κάμερα σε κάθε φωτογραφία. Βλέπουμε πως όλες οι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί από μία κάμερα DSC-P92 την 1η Φεβρουαρίου 2007, μεταξύ 10:57 και 11:21 το πρωί. Είναι λογικό να χρησιμοποίησαν παλαιότερες φωτογραφίες για διαφήμιση του γύρω τόπου καθώς πλέον δεν υπάρχει αξιόλογο τοπίο.

Ανοίγουμε τώρα τις φωτογραφίες 00006.jpg, 00007.jpg και 00008.jpg, στις οποίες παρουσιάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα χτιστούν τα σπίτια στο Χρυσοχώρι. Παρατηρούμε πως έχουν μία γυαλάδα και δεν είναι καλά κεντραρισμένες επειδή είναι τραβηγμένες από ψηφιακή φωτογραφική μηχανή που πιθανότατα φωτογράφιζε κάποιο πανί προβολέα ή οθόνη υπολογιστή. Πηγαίνουμε, όπως και στις άλλες φωτογραφίες, πάλι στο i και μετά κοιτάμε τα EXIF δεδομένα τους. Οι φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί στις 11 Φεβρουαρίου 2007, μεταξύ 8:12 και 8:24 το βράδυ. Οι φωτογραφίες των σχεδιαγραμμάτων για τα νέα σπίτια στο Χρυσοχώρι έχουν τραβηχθεί δέκα ημέρες μετά τις φωτογραφίες της γύρω (καταπράσινης) περιοχής και 6.5 μήνες (!!!) πριν τις πυρκαγιές που απαλλοτρίωσαν τα οικόπεδα όπου σύντομα πρόκειται να χτιστούν τα σπίτια.

Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Σχέδια γίνονται κάθε μέρα, μπορεί να πείτε, και απλά επαναχρησιμοποιούνται με διαφοροποιήσεις. Καλώς. Πάμε κάπου αλλού.

Αν οι φωτογραφίες είχαν τραβηχθεί από το Φεβρουάριο, τότε τι τους σταματούσε να τις εκδώσουν και να τις χρησιμοποιήσουν από τότε; Τίποτα! (Εκτός ίσως από το φόβο του να “καρφωθεί” το όλο σχέδιο στα Ελληνικά Μ.Μ.Ε. και μετά να βρεθούν με τα χέρια δεμένα). Παρόλα αυτά, οι συγκεκριμένοι δεν ήθελαν να χάσουν καθόλου χρόνο.

Μπείτε στο www.google.gr και γράψτε στην αναζήτηση: site:www.housesingreece.gr xrisochori. Στη συνέχεια πατήστε την επιλογή “να επαναλάβετε την αναζήτηση συμπεριλαμβάνοντας τα αποτελέσματα που παραλείψαμε” και θα εμφανιστούν μπροστά σας 15 ιστοσελίδες από το HousesInGreece που αναφέρονται στο Χρυσοχώρι. Πατήστε στην επιλογή “Προσωρινά αποθηκευμένη” σε οποιαδήποτε ιστοσελίδα από αυτές θέλετε (η αγαπημένη μου είναι η www.housesingreece.gr/project/xrisochori/gr/dimarxos.php) και κοιτάχτε πάνω ψηλά. Τί γράφει;

Αυτό είναι η Google προσωρινά αποθηκευμένη (cache) σελίδα της διεύθυνσης http://www.housesingreece.gr/project/xrisochori/gr/dimarxos.php όπως ανακτήθηκε στις 21 Ιουλ. 2007 00:41:15 GMT.

Η σελίδα με το κείμενο όπου ο δήμαρχος κ. Χρονόπουλος “δωρίζει” τα καμένα εδάφη, είχε αποθηκευτεί από το Google στις 21 Ιουλίου του 2007, ένα μήνα πριν τις πυρκαγιές στην περιοχή. Μήπως το Google βλέπει στο μέλλον; Μήπως ζούμε σε ένα παράλληλο σύμπαν. Μπα.

Με λύπη σας θα διαπιστώσετε πως όλες οι σελίδες που αναφέρονται στην πώληση των σπιτιών στο Χρυσοχώρι είχαν αποθηκευτεί τελευταία φορά από το Google πριν τη φωτιά. Η απορία που προκύπτει είναι.. πόσο πριν τη φωτιά είχαν εμφανιστεί στο Διαδίκτυο;

Για αυτή την απάντηση πρέπει να πάμε στο www.archive.org και να γράψουμε στο WayBackMachine τη διεύθυνση http://www.housesingreece.gr. Η πρώτη εμφάνιση της σελίδας είναι στις 20 Ιουνίου του 2006 ενώ η τελευταία ανανέωση είναι στις 2 Ιουλίου του 2007. Οι πρώτες αποθηκευμένες εμφανίσεις της σελίδας είναι απλά διαφημιστικό υλικό για την εταιρία. Αν πατήσετε όμως στις 2 Μαρτίου του 2007 (δυστυχώς η 28 Φεβρουαρίου που εντοπίστηκε η αλλαγή δεν δουλεύει) θα δείτε την ιστοσελίδα με τη σημερινή της μορφή, να διαφημίζει στην κεντρική της σελίδα πως ο δήμαρχος της Ζαχάρως τους παραχώρησε γη για να πουλήσουν σπίτια. Μάλιστα αν πατήσετε τη λέξη “here” θα δείτε τη δήλωση του δημάρχου όπως ακριβώς εμφανίζεται και σήμερα (με ακρίβεια ακόμη και στα τετραγωνικά μέτρα της απαλλοτριωμένης περιοχής).

Η εν λόγω εικόνα της σελίδας παραμένει από 2 Μαρτίου 2007 (το αργότερο) έως σήμερα ΙΔΙΑ, με τις δηλώσεις του δημάρχου, με τις φωτογραφίες της περιοχής, με τα σχέδια για τα σπίτια και με το δελτίο παραγγελίας. (Ως επιπλέον γελοιότητα, παρατηρήστε πως όταν άνοιξε η σελίδα το διαφημιστικό στο πλάι έγραφε “All what we can see on the photos is realy beautyfull and well done. Thank you for everything. We wish, we could see it today and dont have to wait till the end of April. Stefan Lauer stcllauer@t-online.de” και σήμερα γράφει το ίδιο ανορθόγραφο κείμενο αλλά με διαφορετική υπογραφή “Claudia L.”.)

Πέραν των ηλεκτρονικών τώρα. Μπορούμε να διαβάσουμε μία δήλωση, υποτιθέμενα του κ. Χρονόπουλου, που αναφέρει «η προσπάθεια για το συγκεκριμένο έργο, είχε ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό αλλά λόγω διαφόρων δυσκολιών που αντιμετωπίζαμε δεν μπορούσε να γίνει πραγματικότητα. Πλέον με προσωπική παρέμβαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Δούκα αυτό θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα. Ήδη από την περασμένη Πέμπτη, πέρασε στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔ και σήμερα υπογράφεται η σύμβαση». Αυτή λοιπόν ήταν η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει, εδώ και πολύ καιρό. Όταν όμως βλέπουμε τη λέξη “expropriated” (=απαλλοτριωμένη) σε κείμενο που εμφανίζεται στο Διαδίκτυο από τις 2 Μαρτίου, ειλικρινά απορούμε: Είστε μάγοι;

Μάλλον όχι…

 

Update (29/02/2008):

Το υλικό έχει πλέον αφαιρεθεί από τη σελίδα και έχει αντικατασταθεί από το μήνυμα:

“Dear Ladies and Gentlemen,

We would like to thank you for your interest in acquiring a FREE building site in the Chrisochori area in the municipality of Zacharo.

The project was cancelled with responsibility of the municipality of Zacharo.

Sorry for the inconvenience.

The team of
www.housesingreece.gr”

Τα στοιχεία όμως παραμένουν.