xasma

χάσμα γενεών & καλοκαιρινή tv

πόσοι έχετε δει τη διαφήμιση της adsl με τη μικρή που παραπονιέται στον πατέρα της ότι crashαρε το pc; “Στη μητέρα σου το είπες;”. οκ χαχα την πρώτη φορά χασκογελάς, τη δεύτερη ε εντάξει, την τρίτη έλεος πια, δεν είναι και “ΟΕΟ!” να πεις ότι βρήκαμε κάτι να λέμε!.. (οεο;)

έκανε λοιπόν “καλοκαιρινό ρεπορτάζ” η ΝΕΤ για το συγκεκριμένο θέλοντας να δείξει το χάσμα γενεών! (σημείωση: το καλοκαιρινό ρεπορτάζ είναι μια αυτόνομη κατηγορία που πρέπει να αναλύεται ξεχωριστά στα μαθήματα δημοσιογραφίας). Σας ρωτάω, αν ΕΣΕΙΣ αναλαμβάνατε ένα τέτοιο ρεπορτάζ, πόσο γελοίο θα το κάνατε; ΟΚ είναι καλοκαίρι, enough με τις φωτιές ας γελάσουμε λίγο, αλλά ρε φίλε αν θελήσω να δω βλακείες θα βάλω μια κωμωδία σε dvd όχι ειδήσεις!! Και στην τελική δεν είστε STAR για να μπορούμε να πούμε “εντάξει, έχουν χάσει κάθε επίπεδο”, αλλά η κρατική τηλεόραση, σας πληρώνουμε ρε!!!!

Εν ολίγης, για όσους δεν το είδαν (καμία από τις πολλές φορές που το έπαιξαν, επειδή μάλλον κάποιος καλοκαιρινός αντικαταστάτης υπευθύνου προγράμματος το θεώρησε ενδιαφέρον), για να αποδείξει πως υπάρχει χάσμα γενεών βρήκε κάτι παππούδες στο δρόμο και σχεδόν γελώντας τους ρωτούσε “τί είναι το rpg;;;;” “τί είναι το task manager;;;” και αυτοί τί να πουν; δεν είναι όλοι σαν τον νίκο δήμου (no pun intended) να είναι 70 και να ξέρουν τι τους γίνεται, έλεγαν οι άνθρωποι “ε καμιά καφετέρια;” “τί είναι αυτό, τρώγεται;” έλεος οκ….

μετά έδειξε κάτι 15χρονα τα οποία το πάλεψαν να βρουν ορισμό γι’ αυτό που χρησιμοποιούν αλλά ποτέ δεν μπήκαν στον κόπο να αναλύσουν και είπαν [κατά προσέγγιση, δεν τα θυμάμαι ακριβώς] “εε είναι κάτι παιχνίδια στο internet” και “διαχείριση των προγραμμάτων που τρέχουν”. οκ ανεκτές οι απαντήσεις, αλλά you are missing the point!

ως “γενιά” ορίζουμε δύο άτομα που απέχουν μεταξύ τους περίπου 30 χρόνια. για περισσότερες λεπτομέρειες πως χωρίζονται ρωτήστε culture analyst. αν ρωτήσεις έναν 15χρονο για κάτι που έγινε πριν 60 χρόνια λογικά δε θα το ξέρει (εκτός και αν το έγραφε στην ιστορία προχτές). αντίστοιχα αν ρωτήσεις έναν 75χρονο για κάτι που γίνεται τα τελευταία 10 χρόνια και δεν τον αφορά καθόλου μα καθόλου (στη σύνταξη είναι οι άνθρωποι, αφήστε τους να τη χαρούν) λογικό είναι να μην έχει καμία επαφή. λαμπρές εξαιρέσεις υπάρχουν, αλλά στα media αρέσει να γενικεύουν ώστε να περνάνε αυτό που θέλουν.

τεσπά, σιχάθηκα τα 3-4 λεπτά που αφιέρωσα σε αυτό το πράγμα, και το αποκορύφωμα; στο τέλος ανέλυσε λέξη-λέξη τη διαφήμιση. οπότε γράφει μετάφραση “rpg: παιχνίδι ρόλων στον υπολογιστή” οκ έστω.. “mana: όρος παιχνιδιού” ………… φαντάζομαι αν γράφατε “πόντοι μαγείας” μπορεί να παρέπεμπε αλλού και να έβγαζαν οι αντίπαλοι σταθμοί θέμα “σατανιστές και δολοπλόκοι κρύβονται πίσω από διαφημίσεις μεγάλης εταιρίας τηλεπικοινωνιών”…. είστε για τα μπάζα, που λένε και οι νεότεροι φίλοι μου… το χάσμα καλά κρατεί, στα μυαλά σας, ζώα.

 

(Αυθεντική ανάρτηση: http://blogs.athensvoice.gr/plasma/2007/08/04/%CF%87%CE%AC%CF%83%CE%BC%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AE-tv/)