Η ταινία “Takedown” είναι σίγουρα μία από τις πιο αμφιλεγόμενες κινηματογραφικές παραγωγές που έχουν σχέση με τους υπολογιστές και το ηλεκτρονικό έγκλημα. Το σενάριο βασίστηκε στο βιβλίο “Takedown: The Pursuit and Capture of Kevin Mitnick, America’s Most Wanted Computer Outlaw – By the Man Who Did It” το οποίο έγραψαν οι Tsutomu Shimomura και John Markoff και αφορά τη δράση και τη σύλληψη του διάσημου “hacker” Kevin Mitnick.
Το Takedown ήταν έτοιμο το 1999 όμως βγήκε στις Αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες το 2000 επειδή έπρεπε πρώτα να αποφυλακιστεί ο Mitnick που βρισκόταν υπό κράτηση απροσδιορίστου χρόνου. Μετά την απελευθέρωσή του στις 21 Ιανουαρίου του 2000, η ταινία άρχισε να προβάλλεται με μικρή επιτυχία οπότε πέρασε σχετικά γρήγορα σε DVD όπου άλλαξε τίτλο και ονομάστηκε “Track Down”. Παρόλα αυτά οι χρήστες του Internet εκτίμησαν ιδιαίτερα αυτή την παραγωγή και φρόντισαν να τη διακινήσουν κατά μήκος και πλάτος του πλανήτη με τον τίτλο “Hackers 2: Operation Takedown”.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βρίσκουμε τον Skeet Ulrich (έναν από τους κακούς του Scream) να υποδύεται τον Kevin και τον Russel Wong (που μετά έπαιξε στο Romeo Must Die) στο ρόλο του Tsutomu, δηλαδή του “υπευθύνου ασφαλείας” που βοήθησε στη σύλληψη του Mitnick στις 15 Φεβρουαρίου του 1995. Και οι δύο ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους ανεβάζοντας ιδιαίτερα το επίπεδο μιας ταινίας με τόσο “ευαίσθητο” θέμα.
Λίγα λόγια για το σενάριο. Ξεκινάμε με τον Kevin να είναι ελεύθερος με αναστολή από την τελευταία του κάθειρξη (ναι, είχε συλληφθεί και άλλες φορές στο παρελθόν!), χωρίς όμως να έχει βάλει μυαλό. Η αστυνομία προσπαθεί να τον παγιδέψει αλλά εκείνος, χρησιμοποιώντας τα κόλπα social engineering για τα οποία είναι γνωστός από τα βιβλία του, πετυχαίνει πάντα αυτό που θέλει. Κάποια στιγμή καταφέρνει να εισβάλλει στον υπολογιστή του “security expert” Shimomura από όπου, εκτός από τα απλά αρχεία, παίρνει και ένα περίεργο κωδικοποιημένο πρόγραμμα. Ο Tsutomu από εκεί και πέρα βάζει σκοπό της ζωής του να συλλάβει τον Kevin πριν η κατάσταση ξεφύγει κι άλλο από τον έλεγχο.
Η ταινία περιλαμβάνει αρκετά φανταστικά στοιχεία (όπως την τυχαία συνάντηση των δύο πρωταγωνιστών πριν τη σύλληψη, που δε συνέβη ποτέ) όμως σε γενικές γραμμές έχει κάποιο βασικό “ρεαλισμό” όσο αφορά τα υπολογιστικά συστήματα που παρουσιάζονται. Με άλλα λόγια, τα τηλεφωνικά καλώδια είναι συνήθως συνδεδεμένα στα PC όταν επιχειρούν dialup access και ο κώδικας της C που εμφανίζεται ίσως και να γινόταν compile :)
Στη σκηνή με το “Computer Misuse and Anomaly Detection Conference” μπορούμε να δούμε τον ίδιο τον Tsutomu Shimomura να υποκρίνεται τον απλό, βουβό θεατή του συνεδρίου δίπλα στον φίλο του Kevin, Alex Lowe. Είκοσι ακόμη δευτερόλεπτα διασημότητας για τον securitά, κατά τα οποία, όπως θα παρατηρήσετε, ουσιαστικά περιγελάει τον ίδιο του τον εαυτό! :P
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι η ηθοποιός που υποδύεται το amore του Tsutomu είναι μία πανύψηλη γραμμωμένη ξανθιά με κοντό μαλλί την οποία θα δούμε και με τα εσώρουχα (εσάς σας πείθει αυτή η εικόνα;). Ίσως θα ήθελε να παραπέμψει σε στυλ “Acid Burn” από το “Hackers” όμως παραμένει απλά το πιστό sidekick του “δυναμικού” ασφαλίτη.
Όλα τα λεφτά πάνε στον τελευταίο διάλογο Kevin-Tsutomu στη φυλακή, ο οποίος κλείνει με πολύ ώριμο τρόπο την ταινία. Το Takedown μπορείτε να το βρείτε στα περισσότερα video clubs είτε σε κασέτα είτε σε DVD. Ακόμη και αν δεν ξέρετε πολλά από υπολογιστές, το πιθανότερο είναι πως θα σας αρέσει.
upON
(Εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2006 στο ένθετο “ΧAKER”, τεύχος 00000010, του περιοδικού RAM)