Ο Hellas Sat σε πλήρη λειτουργία!

Ο πρώτος Ελληνο-Κυπριακός δορυφόρος “Hellas Sat” που εκτοξεύτηκε στο διάστημα τον περασμένο Μάιο, έχει ήδη τεθεί σε σταθερή τροχιά 35.786 χιλιομέτρων μακριά από τον πλανήτη μας. Τον περασμένο Σεπτέμβρη έγινε η πρώτη επίσημη παρουσίασή του σε εκδήλωση στο Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπου αξιοποιήθηκαν οι νέες δυνατότητες τηλεδιάσκεψης που παρέχει.

Ο δορυφόρος σχεδιάστηκε από τον Γιάννη Καρρά και είναι δημιούργημα της εταιρίας Astrium. Το συνολικό έργο προήλθε από στενή συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου, χρειάστηκε 10 χρόνια για να ολοκληρωθεί ενώ κόστισε συνολικά 155 εκατομμύρια Ευρώ. Ο συνολικός χρόνος ζωής του “Hellas Sat” ανέρχεται σε περίπου 17 έτη, κατά τα οποία θα παρέχει εφαρμογές διαδικτύου, τηλεφωνίας, τηλεϊατρικής, ψηφιακής τηλεόρασης όπως και εθνικής άμυνας.

Η εκτόξευση έγινε τα ξημερώματα της 14ης Μαΐου 2003, στη 1:10 π.μ. ώρα Ελλάδος, από το συγκρότημα C-41 του Cape Canaveral, στη Florida των Η.Π.Α. Το δημιούργημα της Astrium για να μπορέσει να απογειωθεί, προσαρμόστηκε πάνω στον πυραυλοφορέα Atlas-5, βάρους 334.5 τόνων και ύψους 58 μέτρων, που κατασκεύασε ειδικά η εταιρία Lockheed Martin. Ο ίδιος ο δορυφόρος ζυγίζει 11.5 τόνους ενώ μεταφέρει 30 αναμεταδότες Ku-Band με δύο σταθερές κεραίες για την ήπειρο της Ευρώπης και δύο κινητές για την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Συνολικά θα διευκολύνει την επικοινωνία για 27 χώρες του κόσμου.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε σταθερή κυκλική τροχιά γύρω από τη Γη, 35.786 χιλιόμετρα πάνω από την Κένυα, δηλαδή στην τροχιά των 39ο ανατολικά. Αρχικά είχε υπολογιστεί πως θα άντεχε μόνο για 15 χρόνια, όμως επειδή κατά την εκτόξευση δεν υπήρξαν προβλήματα και εξοικονομήθηκαν καύσιμα, η ζωή του παρατάθηκε κατά μία διετία. Σε αυτά τα 17 χρόνια προβλέπεται να φέρει κέρδος στο Ελληνικό δημόσιο πάνω από 100 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ η απόσβεσή του υπολογίζεται πως θα επιτευχθεί σε 6 περίπου χρόνια.

Η επίσημη παρουσίαση του “Hellas Sat” έγινε στα μέσα του Σεπτέμβρη σε σχετική εκδήλωση στην Αθήνα, με ομιλίες των δημιουργών όπως και των υπουργών που βοήθησαν στην ενίσχυση αυτού του έργου. Μάλιστα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη συνέχεια με τον διοικητή της Ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης στο Αφγανιστάν, όπως και με τον δήμαρχο και γιατρό των Φούρνων Ικαρίας.

Ο Ελληνο-Κυπριακός δορυφόρος θα συνεισφέρει στην τηλεοπτική αναμετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, θα ενισχύσει την άμυνα της χώρας μας και θα φέρει πιο κοντά τον Ελληνισμό της διασποράς. Η Ελλάδα έχει ανοιχτεί και στο διάστημα, επιζητώντας νέες ευκαιρίες και νέα δικαιώματα.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο http://www.hellas-sat.net ενώ μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε μαγνητοσκόπηση της απογείωσής του στη σελίδα http://streamvox.streamos.com/gems/ils/051203/.

 

(Εκδόθηκε στο ΕΝτάξει Newsletter, τον Ιανουάριο του 2004)